2,5 millió forint támogatást nyert az önkormányzat
az Emberi Erőforrások Minisztériumától

2,5 millió forint támogatást nyert az önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Kossuth utcai Mesterségek Háza tetőfelújításához. Az épület mely egykoron dr. Bereczki Imre tulajdona volt, ma már a Helytörténeti Gyűjtemény telephelyként működik. Sajnos az idő vasfoga megrágta, a tetőszerkezet és falazat állapota is jelentősen leromlott. A Kubinyi Ágoston Programnak köszönhetően megtehettük az első lépéseket az épület megmentése érdekében. A munkálatokat az önkormányzat saját teljesítésként, saját szakemberivel végezte  el, csökkentve ezzel is a kiadásokat.

eemi-logoDévaványa Város Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Muzeális intézmények szakmai támogatása (Kubinyi Ágoston programra) című felhívásra benyújtott pályázatát a döntéshozók egymillió forinttal jutalmazták, mely összeget a Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény audioguide rendszerének fejlesztésére lehet felhasználni. Az új eszközöknek köszönhetően a múzeum tárlatvezetése innovatív módon megújulhat, hozzájárulva az infokommunikációs akadálymentesítés teljesüléséhez.


NKA_logo_2012-CMYKA DÁMK Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény Dévaványa, Széchenyi u. 8. szám alatt található fő épület folyosó ablakainak LLumar (N 1035 B SR CDF) beltéri, neutrális épületüveg fóliával való ellátása

AZ NKA KÖZGYŰJTEMÉNYEK KOLLÉGIUMA

Vidéki muzeális intézmények állományvédelmi fejlesztésének támogatása

c. pályázaton (altéma kódszáma 3511/194) elnyert

400.000 Ft támogatásból valósult meg.

A pályázat megvalósítási időszaka: 2015. szeptember 1. – október 31.

Az intézmény 32 m2 déli fekvésű folyosója az ablakokon bejutó nagymértékű káros napsugárzás miatt, műtárgyak kiállítására alkalmatlan volt.

A múzeum – az ablakok korszerű, fény- és hővédő fóliával való ellátásának köszönhetően egy újabb kiállítótérhez jutott. A napos időszakokban kiugróan magas hőmérsékleti érték, a bejutó és műtárgyakat károsító (UV) sugárzás minimálisra csökkent.

ablak3 ablak1 ablak2

MUZEÁLIS INTÉZMÉNYEK SZAKMAI TÁMOGATÁSA

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Muzeális Intézmények szakmai támogatása (Kubinyi Ágoston Program) pályázati kiírásra benyújtott pályázat keretén belül Dévaványa Város Önkormányzata által fenntartott DÁMK Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény 800.000.-Ft támogatásban részesült 2015-ben. A forrásból az alábbi eszközök kerültek beszerzésre: 3 db paraván, 1 db notebook, 1 db HDD tok, 1 db SSD, 1 db egér, 1 db vetítővászon, 2 db üveges tároló szekrény. A múzeumpedagógiai programok elsődleges célközönsége az általános iskolai és középiskolai korosztály. Ezen korosztályok jól elérhetőek, szervezett módon tudnak a programokon részt venni. A helyi és környékbeli oktatási és kulturális intézményekkel személyes kapcsolatot tartunk. A felnövekvő generáció nevelésének egyik alapvető célja a helyi kulturális értékeknek a megismertetése, az érdeklődés felkeltése. Ennek kiváló helyszíne a múzeum, mely az értékek sokaságának megismerését teszi lehetővé. A múzeum a környék fiatal, gyakran látogatott és nagy adatbázissal rendelkező intézménye. Információt szívesebben keresnek a múzeum által már digitalizált formában hozzáférhető anyagból. A fejlesztés célja az volt, hogy a kor vívmányainak segítségével közelebb hozzuk a tanulók számára a múlt tárgyait, kézzelfogható eszközeit, írásos, képi és hanganyagát.