DÁMK Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény

múzeumDévaványa városának egyik kulturális színfoltja és idegenforgalmi látványossága a DÁMK Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény impozáns épülete. Dr. Bereczki Imre néprajzkutató és régész által 65 éven át összegyűjtött adattári, levéltári, néprajzi anyag 2000. április 14-én vált, múzeumi intézménnyé. Az alapító Dévaványán született, élt, s gyűjtötte a helység és annak környékének szellemi és tárgyi emlékeit.

 

A múzeum fennállása óta már több állandó kiállítást rendezett. A megnyitáskor egy összetett helytörténeti – régészeti – pásztorkodást bemutató tárlat fogadta a betérőket. Az „Ősök emléke kísért…” című állandó néprajzi kiállítás 2005-ben nyílt, a ’házba’ vezette be a látogatót – a vetett ágyak, a kemence és a szövőszék, illetve a konyha eszközei a száz évvel ezelőtti ványai, sárréti életmódot idézte elénk.

A 2006 augusztusában nyílt „Ványai évezredek” című régészeti kiállításon megtekinthetőek voltak az egykor itt élő népek, többek között a Körös-kultúra, az alföldi-vonaldíszes, a tiszai-kultúra, a tiszapolgári kultúra, a péceli kultúra tárgyi emlékei.

2018-ban a történeti dokumentum gyűjteményt alapul véve nyílt meg a „Fejezetek Dévaványa történetéből – a hódoltság korától az I. világháborúig” című tárlat.
A levéltári „kincsek” néhány tárgyi emlékkel kiegészítve idézik fel a fenti időszakot.

2020. júliusában, a település várossá avatásának évfordulója alkalmából nyílt meg a „Dévaványa az én városom – 20 éve kapott városi rangot településünk” című kiállítás. A folyosón egy színes, ványai képeskönyv fogadja a látogatót: az intézmények, civil szervezetek bemutatkozásait helyi fotósok különleges képei egészítik ki.

Mindezek mellett évente több – 1-8 hónapig látogatható – időszakos kiállítás is megrendezésre került a múzeum saját, illetve alkotók, gyűjtők anyagából.

 

 

múz-emlékszobaNyitva tartás:

Hétfő: szünnap
Kedd: kutató nap
Szerda: 8 – 12
Csütörtök: 13 – 17
Péntek: 8 – 12
Szombat: (Telefonos ügyelet: 06-20/492-10-38)
Vasárnap: zárva

Csoportokat előzetes bejelentkezés alapján fogadunk!

Telefon: 66/485-040, 06-20/492-10-38

 

Belépődíj:

Felnőtt: 500.-Ft/fő

Csoportos jegy felnőtt: 300.- Ft/fő

Diák és nyugdíjas: 300.-Ft/fő

Csoportos jegy diák és nyugdíjas: 200.- Ft/fő

 

Bereczki Imre Emlékház – Mesterségek Háza

A DÁMK Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény kiállítóhelye, egy felújítást követően 2012-ben – Murányi Magdolna etnográfus kiállítási tervei alapján nyílt meg, a múzeumalapító születésének 100. évfordulója alkalmából.

A Kossuth utca 34. szám alatti épület dr. Bereczki Imre és neje egykori otthona, – 1937-ben került néhai Bereczki Imréné Szabó Erzsébet tulajdonába. 1999-től még ott kezdődött meg a gyűjteményi anyag feldolgozása, a leltározások, Árkus Péter régész, és dr. Szonda István, dr. Örsi Julianna etnográfusok szakmai vezetésével, a debreceni néprajzos egyetemistáknak és több lelkes helyi segítőnek köszönhetően.

A lakóház egykori szobáiban cipész-, szabó-, kovács-, és kádárműhely, a folyosó végén kötélgyártó eszközök láthatók. A kemencés szobában emlékkiállítás, míg a legbelső helyiségben kézműves és foglalkoztató műhely kapott helyet.

Az állandó kiállítások mellett évente több időszaki kiállítás látható a Folyosó galériában, ahol főként helyi alkotók, kézművesek, vagy a néprajzi gyűjtemény egy-egy érdekes tárgyának bemutatására van lehetőség.