Március 15.

A magyar irodalomnak is köszönhető, hogy a szabadságharc nem vész feledésbe az idő múlásával.
Számos irodalmi mű őrzi a szabadságért harcoló nemzet történetét.

Valentin-napi könyvajánló

Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei:
Két fiatal lány története, akik a reformkor pezsgő légkörében nőnek fel, és egy varázslatos füredi nyáron dől el a sorsuk. Vajon megtalálják a boldogságot választottjuk oldalán?
Müller Péter: Vallomás a szerelemről:
Az író személyes élményein keresztül fejtegeti a szerelem titkait. A szerelemről ír, és ahogyan fogalmaz, megpróbálja elmondani az elmondhatatlant.
Shakespeare: Rómeó és Júlia:
Shakespeara örökzöld szerelmi krónikája. Párkapcsolat, szerelem, érzékiség, családi viszály, fiatal nemzedék és az öregek ellentéte, örökké aktuális élethelyzetek.

 

   

 

 

Cynthia Ellingsen : Hab a tortán

“Melyikünk ne álmodott volna soha egy csodás esküvőről? Ki ne szeretett volna elkapni egy esküvői csokrot? És melyikünk ne ijedt volna meg, amikor a csokor a kezében landolt…? Romantikus olvasmány szerelemről, barátságról, újrakezdésről és arról, hogy a dolgok végül mindig jóra fordulnak.” – Fejős Éva

 

 

 

 

 

B. A. Paris: Zárt ajtók mögött

“Félelmetesen izgalmas, reményt kelt, aztán összetör, a hideg kiráz még napokkal utána is. Grace-nek túl kell élnie a poklok poklát, küzdenie kell akár az utolsó lehelletéig… Imádtam mindenestül, és csak egyetlen hibája van: túl rövidre sikerült”
Csinzi, moly.hu

 

 

 

 

 

 

Lauren Kate: Kitaszítva (Fallen 1.)

Éjfél körül végfallenre formát nyert a lány szeme. Macskaszerű, félig leszánt, félig pedig kérdő tekintet – bajt sugallt. Igen, pontosan olyanra sikeredett a szeme, amilyennek lennie kellett. A külső szemzug a finom, elegáns szemöldök felé emelkedik, egész közel a sötét hajzuhataghoz. A fiú kinyújtott karral maga elé tartotta a papírt, s megszemlélte. Nehéz volt így dolgoznia, a lány távollétében, de persze soha nem tudott rajzolni, ha jelen volt. Mióta a lány megérkezett Londonból – nem, mióta a fiú először meglátta –, gondosan ügyelnie kellett arra, hogy távol tartsa magától.A lány immár naponta próbálkozott közelebb kerülni hozzá, és minden nap nehezebb volt, mint az előző. Ezért távozott a fiú reggelente – Indiába, Amerikába, nem tudta, és nem is érdekelte hová. Akárhol is kötött ki, mindenütt könnyebb volt, mint itt. Ismét a rajz fülé hajolt és felsóhajtott, miközben szenes hüvelykujjával tökéletesre satírozta a lány alsó ajkát. Az élettelen papír, ez a kegyetlen utánzat az egyetlen lehetősége, hogy magával vigye a lányt.

Van valami fájdalmasan ismerős Daniel Grigoriban.

A rejtélyes és zárkózott fiú azonnal felkelti Luce Price érdeklődését, amint a lány meglátja a Sword&Cross bentlakásos iskolában. Ő az egyetlen jó dolog az intézetben, ahol tilos mobiltelefont használni, a többi diák nehéz eset, és minden mozdulatukat biztonsági kamerák figyelik. Csakhogy Daniel nem akarja, hogy bármi köze legyen Luce-höz, és mindent megtesz, hogy ezt nyilvánvalóvá is tegye a lány számára. De Luce nem képes lemondani róla. Úgy vonzza a fiú, mint az éjjeli pillangókat a tűz fénye, és muszáj kiderítenie, amit Daniel olyan elszántan szeretne titokban tartani…

Kinek a számára ne lenne ismerős fogalom a „szerelem első látásra”?  Sok mindenki átélte már ezt az érzést, Luce-szal is pontosan ez történik az új iskolájában. Elég egy pillantás Daniel mindent átható tekintetével, s a lány szíve máris az övé. Ám a fiú nem szeretné, ha a múlt újra megismételné önmagát, küzd és lázad az átok ellen, mégsem tehet semmit.

A lány képtelen megérteni Daniel elutasító viselkedését, a végére szeretne járni, mégis miért nem lehetnek ők együtt. Azonban a válasz sokkal sötétebb és veszélyesebb, mint valaha gondolta volna. Nemcsak ők, hanem az egész iskola veszélybe kerül, valakinek pedig az életével kell fizetnie.

Vajon mi lehet az új iskola titka? Megtörhető-e az ősi átok, mely eddig annyi áldozatot követelt? Van-e remény Luce és Daniel számára, vagy elveszítenek mindent?

 

 

ElizabeAmíg a lányod voltamth Little: Amíg a lányod voltam

JanieJenkins szexi, okos, és nemrég szabadult a sittről. Évekkel ezelőtt a lányt az évtized perében elítélték anyja meggyilkolásáért. Ártatlanul ült, vagy mégsem? Az anyja gyönyörű volt, gazdag és elviselhetetlen. Úgy játszott a férfiakkal, ahogy macska az egérrel. Valaki brutálisan végzett vele, és Janie nevét írta fel vérrel a holttest mellé. Szabadulása után a lány megfogadja, megtalálja anyja valódi gyilkosát…

A nyomok egy Dakota állambeli porfészekbe vezetnek, ahol mindennek és mindenkinek története van. Egy kifakult fotó, egy elhagyott ház, egy gyűrött napló – mindösszesen ennyi maradt a lányra az anyai örökségből, ám ez is éppen elég ahhoz, hogy mindent összezavarjon.

Janie egy dologban biztos: gyűlölte az anyját. De hogy megölte volna?

Az álmos kisváros sötét titkokat őriz, és a médiával, a rendőrséggel és egy nem akármilyen rosszakaróval a nyomában Janie kénytelen időben leleplezni magát, ha nem akarja újra ő elvinni a balhét…

 

Janie sosem ápolt jó viszonyt édesanyjával, sőt mélyen gyűlölték egymást. Ám amikor egy nap brutálisan végeznek a nővel, a lánya is összetörik. Nem elég, hogy Janie találta meg holtan édesanyját, még az ő nyakába akarják varrni a gyilkosságot is. Hiába bizonygatja ártatlanságát, minden bizonyíték ellene szól, így kénytelen elviselni a rá kiszabott büntetést: életfogytiglan. Ám tíz év elteltével mégis szabadon távozhat a börtönből, mégsem lehet nyugta. Az emberek még mindig bűnösnek gondolják, üldözik őt. Janie próbálja eltüntetni nyomait, viszont egy hatalmas és veszélyekkel teli feladat vár rá: ki szeretné deríteni az igazságot, s felgöngyölíteni múltját.

Vajon tényleg elég jól ismerte anyját, a híres dívát? Ki az igazi gyilkosa, s miért kellett eltenni őt láb alól? Janie is biztonságban van, esetleg az ő élete is veszélybe kerül a titkok bolygatásával?

Ha szeretnél a végére járni Te is az igazságnak, kísérd végig Janie-t kalandos és hátborzongató útján! Garantáltan nem bánod meg!

 

 

Anne Frank naplójaletöltés

Anne Frank életéről naplója vall, halála körülményeiről egy újságíró, Ernst Schabel tovább nyomoz. Anne Frank-furt am Mainban született, de a fasizmus uralomra jutása után, 1933-ban szüleivel Amszterdamba emigrált. A náci zsidóüldözés miatt két évig 1942–1944-ben nyolcadmagával egy amszterdami ház rejtekében bujkált. Egész idő alatt naplót vezetett, mindaddig, míg fel nem jelentették és el nem hurcolták őket.

Anne Frank egy német származású zsidóleány volt, ám élete sosem volt könnyű. A második világháború kirobbanása után családja még nagyobb veszélyben forgott, ezért édesapja elbújtatta szeretteit munkahelyén, később pedig egy másik családot és egy fogorvost is befogadtak maguk közé. Nyolcan zsúfolódtak össze a ház egy kis zugában, ahonnan nem volt kiút számukra. Le kellett mondaniuk a kényelemről, az ennivalójuk egyre fogytán volt, az ablakon keresztül sem élvezhették a kilátást, a függönyt sem szabadott elhúzniuk, nehogy valaki észrevegye őket. Ruháikat kinőtték, csupán suttogva beszélhettek, s el kellett viselniük egymást a két év minden egyes napján. A külvilággal egyetlen kapcsolatuk maradt: egy kopottas, régi rádió. Néhány barát és kolléga látogatta őket, akik becsempésztek számukra néhány tárgyat és ételt időnként, ezzel kockára téve saját biztonságukat. A rokonaikat, ismerőseiket sosem láthatták viszont, csupán a rettegés maradt nekik. A háború borzalmai átitatta életüket: fejük felett állandó bombázások folytak, s még levegőt is csak halkan mertek venni, nehogy felhívják a szomszédok figyelmét magukra. Az olvasó el sem tudja képzelni, milyen lehetett ilyen körülmények között lakni.
Vajon a végzet keze őket is utoléri, vagy talán lehetséges a menekülés? A háború után visszatérhetett a nyolc lakó közül valaki a normális élethez? Bátran vedd kezedbe Anne naplóját, és kísérd végig a szereplők útját! Sok tanulságos dolgot tanulhatunk, az írónő hitelesen elénk tárja azt is, milyen lehetett az élete egy embernek a háború alatt. Csupán ajánlani tudom ezt az olvasmányt mindenki számára, időtlen történet.

 

William Golding: A Legyek Ura

Mi törtécovers_163856nik egy lakatlan szigeten egy magára hagyott gyermeksereggel? Egykor Isten áldását kérték a kadétiskola növendékei és Shakespeare-t olvastak. “Nem vagyunk mi vademberek, angolok vagyunk” – hangzik el egy gyermekszájból. A gyermekek eleinte megpróbálnak valamiféle demokratikus rendet tartani: akinél a kagyló, az szólhat. A megpróbáltatások, az éhség, a magára maradottság azonban hamarosan kikezdi a józan, s egyben játékos gyermeki gondolkodást. A rend felbomlik, s a fiúk két táborra szakadnak. Természetesen az a csapat népszerűbb, amelyikben nem kell semmilyen szabálynak megfelelni. A másik csapat parancsnoka, Ralph félelemmel tapasztalja, hogy már csak néhányan maradtak a fékezhetőbb gyermekek közül. A két tábor között végeláthatatlan küzdelem kezdődik.