https://www.bihgyfototar.damk.hu/

https://www.bihgyfototar.damk.hu/

Dr. Bereczki Imre születésének 110. évfordulója alkalmából, az emlékév záró eseményként egy különleges, digitális tárlatot „nyitunk meg” december 16-án a http://www.bihgyfototar.damk.hu/ weboldalon.

Napjainkban a múzeumokkal szemben szinte általános elvárás, hogy az állományaik digitális, on-line formában is elérhetőek legyenek, ennek – lehetőségeinkhez mérten – mi is igyekszünk eleget tenni.
A fotózás művészete régóta foglalkoztatja az emberiséget. Az 1800-as évek végétől hosszú évtizedekig üvegnegatívokat használtak – vagyis üveglapok voltak a fényérzékeny filmréteg hordozói. A múzeum több ezer darabos, a 20. század első feléből származó üvegnegatív gyűjteményének digitalizálása néhány éve folyamatosan zajlik. Az egykori ványai fényképészek – Baji József, Oravszki Sándor, Reiter Emil, Vaszkó Vince – műhelyeiből származó negatívokat a múzeumalapító gyűjtögette össze. Ebbe az állományba – a személyes és történelmi múltba tekinthetünk be a fotók szemlélése közben, egy pillanatra kiszakadva a jelenből. A múzeum több alkalommal rendezett már olyan kiállításokat, amelyek kizárólag saját archív fotógyűjteményén alapult – mindig nagy sikerrel.
Az oldal látogatói – korosztályoktól függetlenül – megismerhetik településünk múltjának egy szeletét, az egykor itt élő emberek, az elődeik életét. A kapott ismeretek erősítik a lakóhelyükhöz való kötődésüket, melynek elősegítése a múzeum egyik fontos szakmai feladata.
A weboldalon látható képek nagy felbontású változatát kérésre – egy rövid egyeztetést követően (fotók pontos adatai, felhasználásra vonatkozó nyilatkozat) e-mailen elküldjük, így azok megfelelő hivatkozás feltüntetése mellett felhasználhatók.
A fényképek nagy részéről sajnos nincsenek információink, hogy kit ábrázolnak és pontosan mikor készülhettek, ezért számítunk az Ön, Önök segítségére. Ha felismernek egy személyt, helyszínt, eseményt, kérjük, elérhetőségeinken keressenek minket (20/492-10-38, devavanyaimuzeum@gmail.com), hogy az információkkal kiegészíthessük a nyilvántartásunkat.

A fénykép megőrzi emlékeinket.

Köszönet az egykori fényképészeknek hogy elkészítették, és dr. Bereczki Imrének, hogy megőrizte számunkra.

Csatári István és Hajdu Ildikó a BIHGY munkatársai